Zoals u wellicht heeft gemerkt is er voor aanvragen van het eerstelijns prostaatconsult een aanpassing gedaan in ZorgDomein. Om een goede uitslag en risicoberekening voor uw patiënt te kunnen maken, vragen we u de PSA-waarde van de patiënt in te vullen bij de aanvraag. Uit onderzoek is gebleken dat de groep mannen die een PSA-waarde tussen 3 en 10 ng/ml heeft veilig aanvullend onderzoek en een risicoscore van de prostaatwijzer kan krijgen bij het eerstelijns prostaatconsult. Op de website van Huisarts en Wetenschap vindt u een Nederlandstalige versie van het onderzoek.
Belangrijk!
- Voordat u de patiënt aanmeldt voor het prostaatconsult moet de PSA-waarde van de patiënt bepaald zijn, de PSA-waarde wordt gebruikt in de risico-inschatting van de prostaatwijzer.
- Een PSA-bepaling in de afgelopen 3 maanden kan ook gebruikt worden (vermeld de PSA indien geprikt bij een ander lab).
- Tijdens het prostaatconsult vindt een uitgebreide anamnese plaats, gevolgd door rectaal toucher en een echo van de prostaat met meting van het prostaatvolume. Meld dit a.u.b. aan de patiënt van tevoren.
- De uitkomsten van deze onderzoeken tezamen met de PSA-waarde van de patiënt worden gebruikt voor de risico stratificatie d.m.v. de Prostaatwijzer. U krijgt van de arts een gericht advies over uw patiënt.
- U kunt patiënten ouder dan 50 jaar verwijzen in ZorgDomein: via Star-shl (regio Rijnmond)-> diagnostiek-> echo en dan vindt u de verwijzing voor prostaatconsult.
- Uw patiënten kunnen voor het eerstelijns prostaatconsult terecht in Rotterdam, zowel op de Witte keizer als op locatie Briandplaats in Ommoord.
Vragen?
Voor vragen kunt u terecht bij onze afdeling relatiemanagent: relatiemanagement@star-shl.nl of via het Klant Service Centrum via 088-0209588