Aanpassing MMA-reflect bij vitamine-B12-diagnostiek

14 augustus 2024

Vitamine-B12-deficiëntie kan leiden tot diverse klachten en symptomen, waaronder anemie en neurologische klachten. Het uitvoeren van een vitamine-B12-meting kan dan van toegevoegde waarde zijn. Wanneer de vitamine B12 laagnormaal is maar nog binnen het referentie-interval ligt, kan er tóch sprake zijn van een deficiëntie. In deze gevallen kan methylmalonzuur (MMA) als functionele marker uitsluitsel geven.

Aanpassing reflex

Wanneer er ‘vitamine B12, indien afwijkend MMA’ of het anemie-protocol is aangevraagd, werd tot voor kort een MMA gemeten bij vitamine-B12-waarden < 260 pmol/L. Sinds kort is deze reflextest aangepast naar:

  • vitamine-B12-waarden < 148 pmol/L: er wordt geen MMA-meting meer toegevoegd omdat vitamine B12 zeer waarschijnlijk is.
  • vitamine-B12-waarde tussen 148 – 260 pmol/L (grijs gebied): MMA-meting wordt als reflextest toegevoegd, een lage MMA-waarde sluit een vitamine-B12-deficiëntie uit.

Deze grenswaarden komen overeen met de waarden die gepubliceerd zijn in NHG-Standpunt Diagnostiek voor vitamine-B12-deficiëntie (2014).

Let op bij lachgasgebruik

Let op: deze werkwijze is niet geschikt bij een verdenking van vitamine-B12-deficiënte als gevolg van lachgasgebruik. Bij lachgasgebruik wordt vitamine B12 als het ware inactief gemaakt, echter het inactieve vitamine B12 blijft wel in de bloedcirculatie en wordt gemeten in onze test. Indien er sprake of verdenking is van lachgasgebruik adviseren wij om direct MMA aan te vragen.