Uw verloskundige of arts heeft u doorgestuurd naar Star-shl voor bloedonderzoek. Wij onderzoeken uw bloed op bloedgroep/rhesus, irregulaire antistoffen, Hepatitis B, Lues en HIV. Indien u irregulaire antistoffen, antistoffen tegen rode bloedcellen, of een infectie in uw bloed heeft, kunnen deze uw baby ziek maken. Het onderzoek is nodig om te kijken of er risico's zijn voor de gezondheid van uw ongeboren kind. Indien dit het geval is kan behandeling soms al tijdens de zwangerschap worden gestart of wordt er bij de bevalling rekening mee gehouden. Naast het hierboven beschreven onderzoek kan uw verloskundige ook overige bloedonderzoeken aanvragen die van belang zijn voor de begeleiding van uw zwangerschap.
Meer informatie over bloedonderzoek in de zwangerschap vindt u op de website van de overheid: bloedonderzoek voor zwangeren.
Breng uw aanvraagformulier, verzekeringspas en identiteitsbewijs* mee.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Bloedafname gebeurt vrijwel altijd terwijl u zit. De medewerker bloedafname vraagt u om uw arm te ontbloten. U krijgt een band om uw bovenarm en maakt een vuist. Met een dunne naald wordt vervolgens een kleine hoeveelheid bloed afgenomen uit een bloedvat. Dit is vaak aan de binnenkant van de elleboog. Indien bloedafname uit de elleboog niet lukt, wordt bloed afgenomen uit de hand/vinger of op de voet. Dit gebeurt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. Er worden enkele buisjes bloed afgenomen. Het bloed wordt in ons laboratorium onderzocht.
De uitslag wordt door uw verloskundig zorgverlener met u op de eerst volgende afspraak besproken. Of u spreekt met de verloskundige af wanneer u kunt bellen voor de uitslag. Conform de landelijke richtlijnen krijgt de Provinciale Entadministratie een kopie van de uitslag. Zij ondernemen zo nodig vervolgacties. De uitslag van overig bloedonderzoek wordt niet met derden gedeeld.