Helicobacter pylori is een bacterie die in het slijmvlies van de maag kan overleven en hier een ontsteking kan veroorzaken. De bacterie speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm. Helicobacter pylori kan op verschillende manieren worden aangetoond, maar Star-shl onderzoekt of u de bacterie heeft door uw ontlasting te testen.
Voor een betrouwbaar resultaat van de test dient u antibiotica vier weken, protonpompremmers (bijv. Omeprazol, Pantoprazol) twee weken en H2-receptorantagonisten (bijv. ranitidine, cimetidine) één dag voor het uitvoeren van het onderzoek te stoppen. Overleg dit altijd met uw huisarts.
Vang ontlasting op en doe met het lepeltje twee schepjes in een steriel potje. Het steriele potje wordt u (op verzoek) door de huisarts of door een medewerker van de Star-shl locatie verstrekt. Sluit het steriele potje goed af.
Op het etiket dat u op het potje plakt graag de volgende gegevens vermelden: volledige naam, voorletters, geboortedatum en geslacht. Het materiaal moet zo snel mogelijk afgegeven worden op één van de locaties van Star-shl. Wanneer het niet mogelijk is het potje direct in te leveren, bewaar deze dan in de koelkast.
Breng uw aanvraagformulier, verzekeringspas en identiteitsbewijs mee.
De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts. We sturen de uitslag naar uw huisarts. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.