Uw arts of verloskundige heeft u doorverwezen voor bloedafname. Hij/zij heeft meer informatie nodig over de werking van uw lichaam. Door middel van bloedonderzoek kunnen we onder andere controleren of organen (bijvoorbeeld uw hart, nieren of lever) goed functioneren. Bloedafname kan door middel van een vingerprik of via een ader aan de binnenkant van de elleboog (intraveneus). De manier waarop bloedafname bij u gebeurt is afhankelijk van het onderzoek dat uw arts aanvraagt.
Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. De arts of verloskundige die u heeft doorverwezen zal dit van tevoren met u bespreken.
Breng uw aanvraagformulier, verzekeringspas en identiteitsbewijs mee.
De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Let op: bij de meeste locaties kunt u tijdens de openingstijden binnenlopen voor een bloedafname.
Op een aantal locaties is een afspraak maken nodig. De meeste recente informatie hierover is te vinden op locaties bloedafname (onder bijzonderheden).
De bloedafname vindt plaats terwijl u zit. Om één of meerdere buisjes bloed af te kunnen nemen prikt de medewerker bloedafname aan de binnenkant van uw elleboog in een ader. Hiervoor krijgt u een zogenaamde stuwband om uw arm. Tijdens de bloedafname geeft de medewerker aanwijzingen om het onderzoek zo snel en goed mogelijk te laten verlopen. De bloedafname duurt in de meeste gevallen niet langer dan vijf minuten. Mogelijk moet u wel even in de wachtkamer zitten voordat u aan de beurt bent.
De uitslag van het bloedonderzoek is meestal binnen enkele dagen bekend. We sturen deze direct door naar uw arts of verloskundige. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.