Uw huisarts heeft u doorverwezen voor het prostaatconsult bij Star-shl. Het prostaatconsult kan op twee locaties plaats vinden:
Het prostaatconsult wordt uitgevoerd door een arts van het Erasmus MC.
U kunt om verschillende redenen verwezen zijn door uw huisarts. Vanwege ongerustheid over prostaatkanker of plasklachten zoals vaker plassen of moeilijker kunnen plassen. Aan het eind van het consult kan de arts een inschatting maken op de kans op prostaatkanker bij u of kan u meer duidelijkheid geven over oorzaken van uw klachten.
Voor dit onderzoek werkt Star-shl nauw samen met het Erasmus MC die ook wetenschappelijk onderzoek doet naar prostaatkanker en het gebruik van de prostaatwijzer bij het berekenen van de kans op prostaatkanker. Er kan door de arts aan u gevraagd worden of u mee wil doen aan het wetenschappelijk onderzoek.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Tijdens het prostaatconsult zal de arts u verschillende vragen stellen die nodig zijn om een goede risico inschatting te kunnen maken met de prostaatwijzer. Daarnaast doet de arts bij u de volgende twee onderzoeken:
Rectaal onderzoek. Bij het rectaal onderzoek voelt de arts met een vinger via uw anus naar de grootte en vorm van uw prostaat. Op deze manier wordt ook het oppervlak van de prostaat onderzocht op mogelijke onregelmatigheden.
Echografie van de prostaat. Met een echo wordt de prostaat met behulp van geluidsgolven onderzocht. Via de anus wordt een dunne echo sonde ingebracht. Met dit onderzoek kan ook de grootte van uw prostaat worden opgemeten en kunnen niet voelbare afwijkingen soms wel zichtbaar gemaakt worden.
De meeste patiënten ervaren de prostaatonderzoeken als ongemakkelijk. Pijn zult u er normaliter niet van hebben, behalve als u last heeft van wondjes bij de anus. Het onderzoek zal maximaal 45 minuten duren.
De uitslag van de onderzoeken wordt de volgende dag uiterlijk aan het einde van de dag aan uw huisarts doorgegeven. Uw huisarts bespreekt de uitslag met u en geeft aan of er vervolgstappen nodig zijn.