Belangrijk om te weten
Als u kort voor het onderzoek een (ernstige) COVID-19 infectie heeft gehad kan dit invloed hebben op de uitslag van de test. Bij een positieve COVID-19 (zelf)test wordt het onderzoek uitgesteld tot u minimaal 4 weken klachtenvrij bent.
Indien bij aanvang blijkt dat het onderzoek niet verricht kan worden, zal de functielaborant van Star-shl u hiervan op de hoogte stellen.
Overleg zo nodig met uw huisarts of het onderzoek langer uitgesteld moet worden.
Het inspannings-electrocardiogram, kortweg fietstest, is een hartfilmpje dat gemaakt wordt terwijl u zich inspant op een speciale hometrainer. Tijdens het fietsen worden de elektrische prikkels die de hartspier doen samentrekken geregistreerd. Er wordt gekeken naar veranderingen van het hartfilmpje tijdens het fietsen die kunnen duiden op een tijdelijk optredend zuurstoftekort van uw hart. Ook wordt gelet op ritmestoornissen tijdens het fietsen.
Wanneer kan ik geen fietstest doen bij Star-shl?
In sommige gevallen kunt u beter niet bij Star-shl de fietstest ondergaan, bijvoorbeeld als u onder behandeling bent bij de cardioloog of als u in de laatste 6 maanden een hartinfarct of een longembolie heeft gehad. De volledige lijst met bezwaren is bekend bij uw huisarts. Wanneer u twijfelt of u wel bij ons mag komen voor dit onderzoek, neem dan contact op met uw huisarts. Soms wordt pas duidelijk dat u niet mag fietsen tijdens het intakegesprek voorafgaand aan de fietstest . In dat geval worden u en de huisarts direct op de hoogte gesteld van de reden waarom u niet mag fietsen. Soms is het nodig dat het onderzoek dan in het ziekenhuis plaatsvindt. Hiervoor moet uw huisarts u naar een cardioloog verwijzen.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burger- servicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten en wordt begeleid door een functielaborant en een arts.
Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen:
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts. Het inspannings-ECG wordt beoordeeld door een arts of cardioloog en de uitslag wordt binnen twee werkdagen naar uw huisarts gestuurd. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken. Als er ernstige afwijkingen gevonden worden, wordt uw huisarts daar direct van op de hoogte gesteld.