Bij een echografie wordt een beeld gevormd van organen en lichaamsdelen met behulp van hoogfrequente geluidsgolven. De weerkaatste geluidsgolven worden omgezet in beelden. Deze worden zichtbaar gemaakt op een beeldscherm, opgeslagen op een computer en beoordeeld door een specialist. Uw huisarts kan bij Star-shl verschillende echografische onderzoeken aanvragen:
Algemene echo:
Een echo van de organen en vaten van de bovenbuik, onderbuik, nieren/blaas, hals/schildklier, beenvaten, scrotum (testikels), structuren rondom de gewrichten of onderhuidse structuren of zwellingen. Meer informatie over deze echo onderzoeken leest u op deze pagina.
Gynaecologische echo:
Dit is een inwendige echo van baarmoeder en eierstokken. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Gynaecologische echo.
Cardiale echo:
Dit is een speciale echo van het hart. Meer informatie over hierover vindt u op de pagina Cardiale echo.
Zwangerschapsecho:
Dit zijn verschillende echo’s tijdens de zwangerschap. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Zwangerschapsonderzoek.
Bij het maken van een afspraak krijgt u te horen hoe u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor sommige onderzoeken is het bijvoorbeeld nodig dat u nuchter bent of dat u een volle blaas heeft op het moment van het onderzoek. Soms is ook geen speciale voorbereiding nodig.
Instructies bij echo’s van de buik:
Breng uw aanvraagformulier en identiteitsbewijs* mee.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen tijdens het onderzoek is concentratie nodig; er wordt daarom niet veel gesproken. U kunt altijd vragen stellen over het onderzoek als iets niet geheel duidelijk is. Het is niet toegestaan zelf opnames te maken tijdens het onderzoek. Er mag geen familie/ begeleider bij het onderzoek aanwezig zijn.
Tijdens de echo wordt door de echografist met behulp van een echokop (probe) met gel het te onderzoeken lichaamsdeel afgebeeld. Hiervoor wordt de probe over het te onderzoeken lichaamsdeel bewogen. De geluidsgolven die gebruikt worden voor de echografie zijn niet hoorbaar en niet schadelijk.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts. De echobeelden worden beoordeeld door een radioloog. De uitslag wordt binnen één werkdag na het onderzoek naar de huisarts gestuurd. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.