Belangrijk om te weten
Als u kort voor het onderzoek een virale luchtweginfectie (verkoudheid die gepaard ging met hoesten, piepen en/of benauwdheid) heeft gehad, kan dit invloed hebben op de uitslag van de test. Ook als u uw puffer of anti-allergie tablet niet tijdig heeft gestopt kan het onderzoek niet doorgaan. Indien bij aanvang blijkt dat het onderzoek niet verricht kan worden, zal de functielaborant van Star-shl u hiervan op de hoogte stellen.
Zie ook “Wanneer kan ik geen bronchiale provocatietest doen bij Star-shl?”
Bij een bronchiale provocatietest wordt gemeten hoe gevoelig de longen zijn voor bepaalde prikkels. Om dit te kunnen bepalen wordt tijdens het onderzoek de stof Histamine geïnhaleerd en gekeken hoe de luchtwegen daarop reageren. Histamine is een onschadelijke, lichaamseigen stof die onder andere vrijkomt bij allergische reactie. Het onderzoek kan bijvoorbeeld worden aangevraagd als er een vermoeden van astma is.
Neem voor meer informatie en het maken of verzetten van een afspraak contact op met het Klantenservicecentrum:
Wij vragen uw aandacht voor de volgende belangrijke voorbereidingen op het onderzoek:
1) U moet uw anti-allergie medicijnen (antihistaminica) 72 uur voor het onderzoek stoppen.
Voorbeelden van deze anti-allergie medicijnen zijn:
Acrivastine, Aerius, Allerfre, Alimenazine, Cetirizine, Cinnarizine, Chloorcyclizine/Cinnarizine, Claritine, Clemastine,Cyclizine, Desloratadine, Ebastine, Emesafene, Fenistil, Fexofenadine, Hydroxyzine, Kestine, Ketotifen, Levocetirizine, Loratadine, Meclozine, Meclozine/Pyridoxine, Mizollen, Mizolastine, Nedeltran, Neoclarityn, Oxomemazine, Primatour, Promethazine, Prevalin allerstop, Reactine, Rupafin, Rupatadine, Semprex, Suprimal, Tavegyl, Telfast, Toplexil, Xyzal, Zaditen, Zyrtec.
2) U moet uw eigen inhalatiemedicatie (puffers) stoppen voor het onderzoek.
Hoe lang van tevoren u moet stoppen kunt u hieronder nalezen.
8 uur
Airomir, Salbutamol, Ventolin.
12 uur
Atrovent, Berodual, Bricanyl, Combivent, Fenoterol/Ipratropium, Ipratropium, Salbutamol/Ipratropium, Terbutaline.
36 uur
Aclidinium, Aclidinium/Formoterol, Acrivastine, Aerivo, Aerivio, AirFluSal Forspiro, Atimos, Bufolar Easyhaler, Busalair, Duaklir Genuair, DuoResp Spiromax, Eklira Genuair, Elpenhaler, Flutiform, Foradil, Formoterol, Formoterol/Beclomethason, Formoterol/Budesonide, Formoterol/Fluticason, Foster, Montelukast, Oxis, Salmeterol, Salmeterol/Fluticason, Semprex, Seretide, Serevent, Singulair, Symbicort.
48 uur
Daxas, Fluticasonfuroaat/Vilanterol, Indacaterol, Olodaterol, Onbrez, Relvar Ellipta, Roflumilast, Striverdi, Theofylline, Theolair Retard, Unilair.
1 week
Anoro, Beclometasondipropionaat/Formoterolfumaraatdihydraat/Glycopyrronium, Bevespi Aerosphere, Budesonide/Glycopyrronium/Formoterolfumaraatdihydraat, Glycopyrronium, Glycopyrronium/Formoterol, Incruse Ellipta, Indacaterol/Glycopyrronium, Seebri, Spiriva, Spiolto, Tiotropium, Tiotropium/Olodaterol, Trelegy Ellipta,Triotus Zonda, Trimbow, Trixeo Aerosphere, Ultibro, Umeclidinium, Umeclidinium/vilanterol, Xoterna.
Niet nodig om te staken
Alvesco, Beclometason, Budesonide, Ciclesonide, Flixotide, Fluticasonpropionaat, Pulmicort, Qvar.
Let op: Een antibiotica- of prednisonkuur (voor uw longen) moet altijd minimaal 6 weken voor het onderzoek gestopt zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met Star-shl om de afspraak te verzetten. Indien u per ongeluk niet tijdig de luchtwegverwijdende medicatie of anti-allergie medicatie (anti-histaminica) gestopt heeft dient u een nieuwe afspraak te maken.
3) Geen inspanning leveren voor het onderzoek.
Lichamelijke inspanning kan de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Kom daarom niet op de fiets naar het onderzoek en sport niet op de dag van het onderzoek.
Meenemen naar de afspraak
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burger- servicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Een bronchiale provocatietest duurt ongeveer 75 minuten en is niet pijnlijk. Wel kunt u door de inademing van histamine last krijgt van hoesten, heesheid en/of kortademigheid. Indien deze klachten te heftig voor u zijn krijgt u meteen een luchtwegverwijder toegediend die de reactie ongedaan maakt. Het is mogelijk dat u na het onderzoek nog een lichte keelpijn, heesheid of prikkelhoest heeft. Dit is onschuldig en gaat vanzelf weer over. Er zijn verder geen bijwerkingen van de bronchiale provocatietest te verwachten.
Het onderzoek kan vermoeiend zijn, omdat we maximale inzet van u vragen.
Een bronchiale provocatietest bestaat uit twee onderdelen:
Na elke dosis histamine wordt het onderzoek herhaald.
Aan het einde van de test inhaleert u een luchtwegverwijdend medicijn om de eventuele vernauwing van de luchtwegen te stoppen. Na 10 minuten controleren we of u weer volledig hersteld bent.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts en wordt beoordeeld door een longarts. De resultaten worden daarna verzonden naar uw huisarts. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.