We spreken van botontkalking (osteoporose) wanneer het bot meer dan gemiddeld is afgenomen in hoeveelheid en kwaliteit. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verlies van kalk. Dit verlies treedt op naarmate we ouder worden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen hebben na de overgang echter drie- tot viermaal zoveel kans op botontkalking omdat de productie van bepaalde hormonen wegvalt.
Bij dit onderzoek worden door middel van een smalle bundel röntgenstralen afbeeldingen gemaakt van bepaalde botten in uw lichaam. Zo kan de dichtheid van het bot gemeten worden evenals de mate van eventuele botontkalking.
Soms vraagt uw huisarts naast de botdichtheidsmeting nog een VFA-opname aan (vertebral fracture assessment). Hierbij wordt nog een zijdelingse opname van de lenden- en borstwervels gemaakt waarmee kan worden vastgesteld of er al (ongemerkte) inzakkingen van de wervels zijn opgetreden.
De botdichtheidsmeting is niet in alle regio's waar Star-shl actief is beschikbaar. Kijk bij afspraak maken of u de test bij u in de buurt kan laten uitvoeren.
Controlemeting
Heeft u 5 jaar geleden een botdichtheidsmeting laten doen en wilt u nu een afspraak maken voor een controlebotdichtheidsmeting? Geef dit dan door bij het maken van de afspraak. Voor een controlemeting is het namelijk belangrijk dat uw botdichtheidsmeting op dezelfde locatie wordt gemaakt als uw eerdere meting.
Voor het onderzoek
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Het onderzoek start met het meten van uw gewicht en lengte. Het onderzoek wordt bij Star-shl uitgevoerd tot een lichaamsgewicht van 125 kg.
Vervolgens wordt u verzocht om te gaan liggen op een onderzoekstafel. Voor dit onderzoek moet u zelfstandig op de onderzoekstafel kunnen stappen en moet u enige tijd plat op uw rug stil kunnen liggen. Er worden enkele vragen gesteld die bij de beoordeling van het resultaat van belang zijn. Met een speciaal röntgenapparaat wordt vervolgens de botdichtheid van de rugwervels en heup gemeten. De hoeveelheid röntgenstralen is gering zodat speciale beschermingsmaatregelen niet nodig zijn. De totale duur van het onderzoek varieert van 20 tot 30 minuten.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts. Het onderzoek wordt beoordeeld door een radioloog en de uitslag wordt binnen 4 werkdagen naar uw huisarts gestuurd. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.