De 24 uurs-bloeddrukmeting, ook wel ambulante bloeddrukmeting (ABPM) genoemd, is een onderzoek waarbij de bloeddruk over een langere periode wordt gemeten. Om uw bloeddrukwaardes over de dag en de nacht te volgen heeft uw huisarts ambulante bloeddrukmeting aangevraagd. Zo wordt een betrouwbaar beeld van uw gemiddelde bloeddruk over 24 uur verkregen.
Uw bloeddruk kan op verschillende tijdstippen van de dag wezenlijk verschillen. Ook kunnen omstandigheden, zoals het meten van de bloeddruk in de spreekkamer bij uw arts, de bloeddruk even verhogen. Uw huisarts kan dit onderzoek aanvragen wanneer er een vermoeden is dat u hoge bloeddruk heeft en hij/zij zeker wil weten of u dit ook echt heeft, alvorens u medicatie voor te schrijven. Als u al bekend bent met hoge bloeddruk wordt met een 24 uurs-bloeddrukmeting bekeken of de medicatie die u hiervoor krijgt voldoende effectief is.
De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Het aansluiten van de bloeddrukmeter en uitleg over de meting duurt 20-30 minuten. Op de afspraak dag wordt de bloeddrukband met de bloeddrukmeter aangebracht. Uw bloeddruk wordt hierbij direct een eerste keer gemeten.
Net als bij een gewone bloeddrukmeting zoals die bij de huisarts plaatsvindt, wordt de 24 uurs bloeddrukmeting gedaan met een bloeddrukband om de arm, die telkens wordt opgepompt en weer leegloopt. De band zit met een slangetje aan een kastje (recorder). Deze recorder zorgt ervoor dat op vastgestelde tijden metingen worden gedaan en opgeslagen. U krijgt de bloeddrukmeter maximaal 24 uur mee. De manchet van de bloeddrukmeter blijft al die tijd om uw bovenarm zitten.
Overdag wordt ongeveer 3 keer per uur automatisch een meting gedaan, ’s nachts elk uur. Na het oppompen loopt de band langzaam weer leeg. Als de meting om wat voor reden niet goed is gelukt zal de band na korte tijd weer oppompen en leeglopen. Tijdens het oppompen van de band is het belangrijk dat u uw arm goed ontspannen en stil houdt.
Gedurende het onderzoek gaat u een dagboekje gebruiken waarin u opschrijft wat u overdag doet. In dit dagboekje staat ook belangrijke informatie over wat u wel en niet mag doen met de bloeddrukmeter om. U kunt u een dagboekje hier downloaden of u krijgt het dagboekje mee van de medewerker op locatie.
De eerste werkdag nadat de metingen zijn verricht komt u op de afgesproken tijd terug om de meter in te leveren.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts. De uitslag en metingen worden binnen 3 werkdagen naar uw huisarts gestuurd. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken. Neem bij het bespreken van de uitslag ook uw ingevulde dagboekje mee.